Si estàs considerant adquirir una propietat, és essencial que tinguis en compte la importància de conèixer-ne el valor de referència. Aquest és un indicador crític en la determinació dels impostos corresponents en adquirir una propietat per herència, donació o compravenda. En aquest article, desglossem el que cal saber sobre aquest tema vital.

Què és el valor de referència d’un immoble?

Des de l’1 de gener de 2022, s’han implementat nous valors de referència que cal considerar en calcular l’impost sobre successions i donacions (ISD) i l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) que s’han de pagar en adquirir una propietat.

Herències i Donacions

En el cas d’herències i donacions d’immobles, la base imposable de l’ISD és el més gran entre el valor de referència a la data de meritació de l’impost i el valor declarat.

Compravendes

En el cas de les compravendes, la base imposable de l’ITP és el més gran entre el valor de referència en la data de meritació de l’impost, el preu o la contraprestació pactada entre les parts i el valor declarat.

El valor de referència de cada immoble el determina la Direcció General del Cadastre, basant-se en lanàlisi dels preus de totes les compravendes dimmobles que es realitzen davant de fedatari públic. Les dades específiques de cada immoble registrades al Cadastre Immobiliari també influeixen en aquesta determinació.

És important destacar que aquest valor no pot excedir el valor de mercat. Per assegurar-se que això no passi, el valor determinat inicialment pel Cadastre es multiplica per un factor de minoració del 0,9.

Com puc consultar el valor de referència d’un immoble?

La Seu Electrònica del Cadastre permet consultar senzillament el valor de referència d’un immoble. Per fer-ho, necessitareu disposar d’un certificat electrònic, o bé proporcionar el vostre número de DNI o NIE i el número de suport (o IDESP/IXESP) que apareix en aquest document.

Preguntes Freqüents

Què és el valor de referència d’un immoble?

És un valor que s’aplica a partir del 2022 per determinar la base imposable de l’impost sobre successions i donacions (ISD) i l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) en adquirir una propietat.

Com es calcula aquest valor?

El valor de referència de cada immoble el determina la Direcció General del Cadastre, basant-se en l’anàlisi dels preus de totes les compravendes d’immobles que es realitzen davant de fedatari públic, així com les dades específiques de cada immoble registrades al cadastre immobiliari.

Com puc consultar el valor de referència de propietat?

Pots fer-ho a través de la Seu Electrònica del Cadastre. Necessitareu tenir un certificat electrònic, o bé proporcionar el vostre número de DNI o NIE i el número de suport (o IDESP/IXESP) que apareix en aquest document.

Esperem que aquest article us hagi proporcionat una visió més clara sobre els valors de referència d’immobles a Catalunya. Aquest coneixement us permetrà prendre decisions més informades i estratègiques en adquirir una propietat, ja sigui per herència, donació o compravenda.

Consells útils en adquirir un immoble

A més a més de conèixer el valor de referència d’un immoble, és crucial tenir en compte altres factors en comprar una propietat.

Localització

La ubicació de la propietat és un dels factors més importants a considerar. Assegureu-vos d’investigar bé l’àrea i els voltants per entendre el potencial de valorització de la vostra inversió.

Condicions de l’Immoble

Abans de comprar, revisa amb cura l’estat de la propietat. Considera la possibilitat de contractar un expert perquè faci una inspecció minuciosa.

Assessorament Legal i Fiscal

És molt recomanable comptar amb assessorament legal i fiscal a l’hora d’adquirir una propietat. Un professional us ajudarà a entendre els detalls i les implicacions legals i fiscals de la vostra compra.

Conclusió

Adquirir un immoble a Catalunya és una decisió important que requereix una consideració acurada i planificació. Conèixer el valor de referència de la propietat que vols comprar és un pas crucial en aquest procés. Esperem que aquesta guia us hagi proporcionat la informació que necessiteu per navegar aquest aspecte de la vostra inversió de manera efectiva.

Preguntes Freqüents

És obligatori pagar l’impost sobre successions i donacions (ISD) i l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) en adquirir una propietat?
Sí, és obligatori. Els impostos varien depenent de si la propietat és adquirida per herència, donació o compravenda.

El valor de referència pot superar el valor de mercat?

No, el valor de referència no pot superar el valor de mercat. Per calcular-ho, sobre el valor determinat inicialment pel Cadastre s’hi aplica un factor de minoració del 0,9.

On puc aconseguir assessorament legal i fiscal en comprar una propietat?

Podeu cercar assessorament d’un advocat o assessor fiscal especialitzat en transaccions immobiliàries. A Habitat Catalunya, també et podem ajudar a navegar per aquests aspectes de la teva compra.

A Habitat Catalunya, estem compromesos amb oferir-te la informació més actualitzada i rellevant per ajudar-te en el viatge d’inversió immobiliària. Si tens més preguntes o necessites més informació, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres

+ posts

David Ferrando - Gerent