Reinstauració de l’Obligació de Presentar la Declaració de Lloguers Turístics a Catalunya

RECAPITULACIÓ DE LA DECLARACIÓ DE LLOGUERS TURÍSTICS

En un gir dʼesdeveniments, el govern ha restablert lʼobligació de presentar la «Declaració de la cessió dʼús dʼhabitatges amb fins turístics».

Aquesta notícia arriba després que a mitjans del 2020, per motius formals, els tribunals anul·lessin l’obligació de presentar aquest model de declaració (model 179).

REINTRODUCCIÓ DE L’OBLIGACIÓ

Segons una norma recentment publicada al BOE, aquesta obligació torna a ser efectiva a partir del 26 de juny de 2021. Properament, s’espera la publicació de l’Ordre ministerial que aprovarà el model de declaració i establirà els terminis de presentació.

QUI HAN DE PRESENTAR LA DECLARACIÓ?

Els professionals que serveixen com a intermediaris al lloguer d’immobles per a fins turístics estan obligats a presentar aquesta declaració. Aquests són els individus i entitats que connecten els arrendadors amb els arrendataris, obtenint una comissió o compensació econòmica per la contractació efectiva entre les parts. Entre aquests s’hi inclouen administradors de finques, APIs i plataformes col·laboratives d’Internet, entre d’altres.

DETALLS SOBRE ELS LLOGUERS A DECLARAR

Els lloguers que han de ser informats a la «Declaració de la cessió d’ús d’habitatges amb fins turístics» han de complir certs requisits, entre els quals s’inclouen:

La cessió temporal de la totalitat o part d’un habitatge ubicat en territori espanyol, que estigui moblat i equipat per al seu ús immediat.

Que no estiguen entre les excepcions que estableix la normativa.

Les excepcions a aquesta normativa inclouen, però no estan limitades a, els lloguers temporals regits per una normativa específica (com els d’establiments hotelers, allotjaments rurals, albergs o càmpings), els habitatges gestionats per universitats per als alumnes i empleats, o l’ús d’habitatges per porters, guardes o altres assalariats.

Accediu a la norma que reintrodueix l’obligació de presentar aquesta declaració aquí.

PREGUNTES FREQÜENTS (FAQS)

QUÈ ÉS LA DECLARACIÓ DE LA CESSIÓ D’ÚS D’HABITATGES AMB FINS TURÍSTICS?

És una declaració que han de presentar els professionals que actuen com a intermediaris al lloguer d’immobles amb fins turístics a Espanya.

QUAN ENTRA EN VIGOR L’OBLIGACIÓ DE PRESENTAR LA DECLARACIÓ?

L’obligació de presentar la declaració entra en vigor el 26 de juny del 2021.

QUINS TIPUS DE LLOGUERS ESTAN EXEMPTS DE LA DECLARACIÓ?

Els lloguers temporals que estan regits per una normativa específica, els habitatges gestionats per universitats per als alumnes i els empleats, o l’ús d’habitatges per porters, guardes o altres assalariats estan exempts de presentar aquesta declaració.

COM ES PRESENTA LA DECLARACIÓ DE LA CESSIÓ D’ÚS D’HABITATGES AMB FINS TURÍSTICS?

La presentació de la declaració es fa segons el model que serà aprovat per l’Ordre ministerial. Els detalls sobre el procés de presentació seran publicats ben aviat.

EN RESUM

La reintroducció de l’obligació de presentar la «Declaració de la cessió d’ús d’habitatges amb finalitats turístiques» és una notícia important per a tots els professionals que actuen com a intermediaris en el lloguer d’immobles amb finalitats turístiques a Catalunya ia tot el territori espanyol. Aquesta mesura, que entrarà en vigor el 26 de juny de 2021, té com a objectiu proporcionar una major transparència i regulació al sector del lloguer turístic.

Aquí a Habitat Catalunya, estem compromesos amb mantenir els nostres clients i associats informats sobre les últimes notícies i regulacions al mercat immobiliari. Continuarem proporcionant actualitzacions a mesura que publiqueu més detalls sobre la presentació d’aquesta declaració.

NECESSITES MÉS INFORMACIÓ?

Si teniu alguna pregunta addicional sobre la «Declaració de la cessió d’ús d’habitatges amb fins turístics» o necessiteu ajuda amb el vostre negoci de lloguer de propietats, no dubteu a posar-vos en contacte amb nosaltres. El nostre equip d’experts està a la vostra disposició per ajudar-vos a navegar per les complexitats del mercat immobiliari a Catalunya.

+ posts

David Ferrando - Gerent